Czy cegła w kuchni jest praktyczna?
Podoba Ci się cegła w kuchni nad blatem? Jednocześnie masz obawy, czy rozwiązanie to jest praktyczne? Może ono być zarówno estetyczne, jak i łatwe w utrzymaniu. Musisz tylko pamiętać o kilku zasadach. Jakich? Sprawdź!
Cegła w kuchni – wady i zalety
Cegła w kuchni nad blatem jest rozwiązaniem chętnie stosowanym w aranżacjach zarówno rustykalnych, jaki i – coraz częściej – loftowych, czyli industrialnych. Ma ono swoje plusy i minusy. Zanim zdecydujesz się więc na ułożenie cegły w kuchni między szafkami, koniecznie się z nimi zapoznaj.
Wśród zalet cegły w kuchni najczęściej wymienia się walory estetyczne, wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie promieniowania UV i wilgoci. Dodatkową korzyścią z zastosowania cegły w kuchni nad blatem jest fakt, że ociepla ono klimat wnętrza i stanowi skuteczną izolację termiczną oraz akustyczną ściany. Wadą tego rozwiązania jest możliwość wchłaniania tłustych plam i osiadania kurzu. Można temu zapobiec impregnacją cegły w kuchni.
Cegła w kuchni nad blatem – jak impregnować?
Długotrwałe utrzymanie cegły w kuchni nad blatem w dobrej kondycji uzależnione jest w głównej mierze od tego, czy zostanie ona zaimpregnowana. Tzw. surowa cegła, niepokryta specjalistycznymi środkami, będzie chłonąć wszelkie tłuszcze. A tych nie brakuje przecież w kuchni – zwłaszcza w strefie przygotowywania posiłków. Jeśli zdecydujesz się na cegłę w kuchni między szafkami, zadbaj więc o nałożenie specjalnego impregnatu do cegły.
Zadanie to możesz zlecić specjaliście lub wykonać samodzielnie. Pamiętaj, aby kupić preparat odznaczający się głęboką penetracją materiału, np. impregnat do cegły rozbiórkowej nabłyszczający lub matujący, impregnat hydrofobowy czy wosk. Pamiętaj, że przyciemnią one nieco cegłę w kuchni. Zwróć też uwagę na zalecenia producenta co do częstotliwości impregnacji cegły w kuchni nad blatem.
Cegła w kuchni między szafkami – czyszczenie
Kluczowe w pielęgnacji cegły w kuchni nad blatem jest jej regularne czyszczenie. Pamiętaj, aby zwilżoną ściereczką ściągać z jej powierzchni kurz i inne zabrudzenia co najmniej raz w tygodniu. Koniecznie musisz zetrzeć też z cegły w kuchni od razu każdą plamę z jedzenia. Nie czekaj do jej zastygnięcia!
Plamy są uporczywe i nie chcą zejść przy zastosowaniu wyłącznie wody? Możesz użyć do czyszczenia cegły w kuchni między szafkami wodnego roztworu delikatnego detergentu, np. płynu do mycia naczyń. Ciekawią Cię aranżacje kuchni z cegłą nad blatem lub między szafkami? Sprawdź nasze realizacje.